Radan sijainti

Osoite: Uotilanniementie 33, Iisalmi

Paloisvuoren frisbeegolfrata – yleistä

Paloisvuoren frisbeegolfrata sijaitsee Paloisvuoren laskettelurinteen ympäristössä Iisalmessa.

Rata on lähes kokonaisuudessaan metsärata ja rata kiertää Paloisvuoren mäkistä maastoa. Radalla on kivasti korkeuseroja joten tämä ei ole tylsä tasainen rata, vaan heittoja pääsee kokeilemaan korkeaan ylämäkeen sekä jyrkkään alamäkeen, jossa tarvitaan hyvää kontrollia.

Radan alussa on myös puttikori sekä aukeaa jossa voi heitellä pidempiä draiveja, mikäli nurmikko ei ole kovin pitkää sillä hetkellä.

Väylä 1

Väylä 1 on suora mutta yllättävän vaikea väylä, sillä kori on aika lailla ylämäkeen ja etäisyys 99 metriä onkin haastava saavuttaa. Tilaa on heittää, joten jos kädessä riittää voimaa korille saakka niin sitten tämä on helpohko aloitusväylä.

Suosittelen tähän mitä tahansa heittoa mikä kantaa korille asti. Esteitä kun ei ole.

Väylä 2

Väylä 2 on alussa suora ja lopussa vasemmalle kääntävä keskipitkä väylä.

Tässä ei ole sen kummempia ongelmia kuin osua väylään sopivalla kiekolla joka lentää suurimman osan matkasta suoraan ja tekee lopussa pienen feidin. Minun kiekkokassissani tällaisen lentoradan tekee Innovan Excalibur.

Väylä 3

Väylä 3 on keskipitkä ja suora väylä jyrkkään alamäkeen.

Tässä pitää osua kohtuu pienestä raosta ja saada kiekko pidettyä suorassa linjassa loppuun asti.

Suosittelen tässä midarilla tikkusuoraa pommia kohti koria, tai kämmeheittoa mutta siinä joutuu todennäköisesti heittämään hieman S-heittoa että kiekko ei feidaa lopussa liikaa korilta pois(mikäli käyttää draiveria).

Väylä 4

Väylä 4 on hiukan vasemmalle kaartava keskipitkä väylä.

Tässä ei ole oikeastaan muuta vaikeutta kuin osua alussa puiden välistä. Kun siitä osuu rystyheitolla ja sopivan ylivakaalla kiekolla niin ollaan todennäköisesti aika lähellä koria. Tämä on yksi helpoimpia par 3:sia radalla.

Suosittelen tähän suoraa heittoa ylivakaalla draiverilla joka sitten loppulennossa kaartaa sopivasti vasemmalle. Heittoa kannattaa kohdistaa hiukan ylös jotta kiekolla on riittävästi korkeutta kaartaa vasemmalle loppulennossa.

Väylä 5

Väylä 5 on melko suora 162 metrinen par 4.

Tämä on aika helppo par 4 siinä mielessä että esteitä ei juurikaan ole. Ihan heittopaikan edessä on yksi puu johon voi kyllä osua mutta kun sen välttää niin loppu onkin suht suoraviivaista korille lähestymistä.

Ensin kannattaa heittää mahdollisimman pitkä heitto sellaisella kiekolla joka lentää pääasiassa suoraan mutta feidaa kyllä lopussa jonkin verran. Tällä päästään keskelle väylää josta sitten tarvitaan todennäköisesti vielä lähestymisheitto korille ja siitä sitten putti sisään. Näillä ohjeilla tästä on tarjolla melko helppo birdie.

Väylä 6

Väylä 6 on pitkä ja todella haastava par 4.

Tässä vaaditaan ensin tarkka heitto ensimmäiseen mutkaan josta pitäisi saada todella pitkä ja melko tarkka kakkosheitto korille. Kakkosheitossa on jonkin verran tilaa, mutta vaadittava pituus tekee tästä haastavan heiton. Jos kädessä riittää voimaa heittää tarkka korille niin sitten puttaus sisään ja pirkko kotiin. Tässä par tulos tuntuu kyllä jo lähes pirkolta.

Väylä 7

Väylä 7 on melko lyhyt oikealle kaartava ja jyrkkään ylämäkeen heitettävä väylä.

Pituutta ei ole paljoa mutta ylämäkeen heitto lisää haastavuutta, eli tähän saa laittaa voimaa ihan kunnolla että kiekko saadaan korille. Korin takana on myös jyrkkä rotko joten liikaa ei kannata kiekkoa kääntää oikealle.

Vaihtoehtoina joko kämmenheitto tai anhyzer rystyllä.

Väylä 8

Väylä 8 on 88 metriä pitkä hiukan vasemmalle ja hiukan alamäkeen kääntävä väylä.

Tähän tarvitaan melko suora heitto, mutta hiukan heitto saisi kaartaa vasemmalle. Eli joko suoraan lentävä kiekko joka kaartaa loppulennossa, tai koko matkan hiukan kaartava heitto esim. midarilla sopii tähän.

Heittoa ei kannata laittaa pitkäksi sillä korin jälkeen on aika pian alamäki joten vierintävaara on olemassa.

Väylä 9

Väylä 9 on 74 metriä pitkä par 3 ylämäkeen.

Tähän riittää aika perus-hyzer heitto joka kaartaa vasemmalle. Ainoa vaikeus tulee melko jyrkästä ylämäestä minkä vuoksi väylään tarvitaan enemmän heittovoimaa kuin mitä metrit antavat ymmärtää. Heiton tulee myös suuntautua riittävästi ylöspäin jotta kiekko saadaan kaartamaan eikä osuta maahan liian aikaisin.

Väylä 10

Väylä 10 on lähes suora 112 metrinen par 3.

Tässä ei ole myöskään kovin paljoa tilaa sivusuunnassa joten tarvitaan pitkä ja suora heitto kiekolla joka pysyy hyvin linjassa. Itse heitän tämän Leopardilla joka lentää pitkälle mutta on äärimmäisen suoraan lentävä kiekko sopivasti kuluneena.

Väylä 11

Väylä 11 on suora 111m pitkä par 3

Haastavinta on saada heitto pysymään suorassa linjassa sillä molemmilla puut reunustavat väylää.

Eli tähän jokin kiekko millä saat täysin suoran heiton ja sen pitäisi vielä kantaa aika pitkälle.

Väylä 12

Väylä 12 on 162m pitkä suora par 4.

Eli vähän saman tyyppinen kuin edellinen, eli suoraa ja pitkää heittoa vaaditaan tähänkin mutta nyt todennäköisesti kaksi suoraa heittoa jotka eivät feidaa ja sitten puttaamaan.

Väylä 13

Väylä 13 on 119m pitkä par 3 joka kaartaa lopussa oikealle.

Tässä on aika vaikea päästä korille yhdellä heitolla, sillä siihen vaadittaisiin joko metsän läpi heittämistä tai heittoa joka kantaa 100 metriä ensin suoraan ja sitten kääntyy hyvin jyrkästi oikealle. Tuo voisi onnistua kämmenheitolla ja sopivan ylivakaalla kiekolla joka feidaa lopussa jyrkästi.

Jos kämmen ei kanna tuonne asti niin sitten suosittelen tähän heittoa jolla päästään sadan metrin päähän mutkaan josta sitten voi kokeilla pitkää puttia / lähestymistä korille.

Väylä 14

Väylä 14 on 110m par 3 joka kaartaa lopussa vasemmalle.

Tähän toimii heitto joka lentää ensin 90 metriä suoraan ja lähtee sitten kaartamaan vasemmalle. Eli jokin vakaa perusdraiveri jossa on sopiva loppufeidi toimii tässä.

Väylä 15

Väylä 15 on 158m par 4 joka kääntää lopussa oikealle.

Tässä pitäisi saada aikaan ensin noin 110 metrinen heitto ison kiven lähelle, josta on sitten hyvä mahdollisuus päästä lähestymään koria. Haastavaksi väylän tekee se, että aivan suoralla heitolla ei heittopaikalta oikein pääse edessä olevan puun takia(tuurilla voi mennä vierestä tosin), vaan heittoa joutuu hiukan kääntämään ja tuolloin kiekon väylällä pitäminen vaikeutuu.

Väylä 16

Väylä 16 on 172m pitkä par 4.

Tässä ensimmäinen heitto saisi olla hiukan ylikääntävä tai lievä S-heitto jotta oikealle kaartavaa väylää päästäisiin mahdollisimman pitkälle. Toisena heittona voi heittää kämmenheiton, sillä kori on oikealla puskan takana jonne sopiva kämmenhyzer on aika passeli heitto.

Väylä 17

Väylä 17 on 88m pitkä par 3 jyrkkään alamäkeen.

 

Tämä on aika mukava väylä jossa pääsee heittämään kunnon kontrolliheiton alamäkeen. Tässä toimii hyvin esim. hiukan ylivakaa putteri jonka voi heittää korista oikealle kohti metsän reunaa mistä putteri sitten feidaa loppulennossa sopivasti korille. Tarjolla on siis kaunista putteriliitoa.

Väylä 18

Väylä 18 on 102m pitkä par 3 jyrkkään alamäkeen.

Korin edessä hiukan oikealla on iso kumpu joka estää aika tehokkaasti rystyheiton. Eli s-mallinen kämmenheitto on tässä hyvä tapa lähteä metsästämään birdietä.

Yhteenveto

Paloisvuoren DiscGolfPark on todella haastava rata mukavan mäkisessä maastossa ja tarjoaa kivasti myös korkeuseroja.

 

Aloittelijalle ja pidemmällekin ehtineille monet väylät ovat todella haastavia joten täällä otetaan turhat luulot pois jos on tottunut kiertämään helppoja ratoja. Mutta rata on tosiaan myös mukava, eikä tähän ihan heti kyllästy koska näitä väyliä saa pähkäillä jonkin aikaa että miten väylistä selviää kunnialla.

  • Mäkinen metsärata jossa mukavasti korkeuseroja.
  • Haastava rata, myös pidempään pelanneillekin.
  • Hyvin merkatut siirtymätaipaleet
  • Ehkä hiukan turhankin haastava aloittelijoille