Yleistä

Puttaaminen on tulosten kannalta yksi tärkeimmistä pelin osatekijöistä. Hyvällä puttaamisella voi paikata melko huonotkin draivit ja lähestymiset, ja toisaalta hyvät draivit ja lähestymiset on mahdollista pilata täysin huonolla puttipelillä.

Puttaaminen on siis todella tärkeä taito, mutta miten tulla siinä paremmaksi?

Vastaus on periaatteessa yksinkertainen: Harjoittele puttaamista, mutta harjoittele sitä tehokkaasti.

Puttitreeniä

Monesti radoilla näkee erilaisia puttauksen harjoittelijoita. Usein koriin syydetään kiekkoa toisen perään valtaisalla nopeudella ja vimmalla sen kummemmin asioita miettimättä. Kuitenkin olisi hyvä ymmärtää että kaikessa harjoittelussa olisi hyvä olla jokin järkevä rakenne jos haluaa saada parhaan hyödyn käytetystä ajasta. Ja valitettavasti pelkästään lisäämällä aikaa puttitreeniin et välttämättä paranna tuloksiasi halutulla tavalla. Puttauksen harjoittelussa kun kannattaa olla jokin järkevä rakenne.

Millaisia elementtejä hyvä puttitreeni sisältää?

Puttauksen harjoittelussa olisi hyvä ottaa seuraavat kohdat huomioon:

  • Harjoittele eri suunnista eli vastatuuleen, myötätuuleen, sivutuuleen
  • Harjoittele eri etäisyyksiltä
  • Älä harjoittele liian kaukaa korista
  • Vietä suurin osa harjoittelussa mukavuusalueen rajoilla
  • Keskity jokaiseen puttiin
  • Älä harjoittele liian kauan kerralla

Harjoittele eri suunnista eli vastatuuleen, myötätuuleen, sivutuuleen

Sinun tulisi osata putata kaikissa tuuliolosuhteissa. Tuuli on yleensä puttauksessa haasteellisin tekijä ja se, että osaat putata eri tuuliolosuhteissa, on erityisen tärkeää ja antaa sinulle heti edun verrattuna pelikavereihin jotka eivät osaa ottaa tuulta huomioon yhtä hyvin.

Harjoittele eri etäisyyksiltä

Tämä kuulostaa itsestäänselvältä mutta ei sitä kuitenkaan usein ole. Sinun tulee osata putata eri etäisyyksiltä ja ennen kaikkia tietää miten putterisi käyttäytyy läheltä, keskietäisyyksillä ja pitkissä puteissa. Riippuen käytetystä puttitekniikasta ja putterista, kiekko alkaa feidata tietyn etäisyyden jälkeen ja tämä pitää osata ottaa huomioon putatessa jotta voit kompensoida feidiä joko lisäämällä voimaa puttiin, laittamalla puttiin sopivasti anhyzer-kulmaa tai suuntaamalla puttia hiukan sivulle. Eli kun harjoittelet tietoisesti eri etäisyyksiltä niin opit miten putterisi käyttäytyy ja tämä auttaa sinua puttaamaan entistä varmemmin radalla/kisoissa riippumatta etäisyydestä.

Älä harjoittele liian kaukana korista

Tätä näkee aika paljon, eli putataan todella kaukaa ja koriin menee ehkä yksi kymmenestä yrityksestä.

Kaukaa ns. ”tuuriputtaamista” on myös hyvä harjoitella jotta niitä pitkiäkin putteja uskaltaa yrittää, mutta hyvin pitkien puttien harjoittelu ei missään nimessä saisi muodostaa suurinta osaa puttitreenistä. Puttitreenin ensisijainen tarkoitus on lisätä ns. varman puttausalueen kokoa, eli korin ympärillä olevaa aluetta minkä sisältä sinulla on hyvin varma olo että putti uppoaa. Mitä suuremmaksi saat venytettyä tuon alueen rajaa, sen parempi.

Vietä suurin osa harjoittelussa mukavuusalueen rajoilla

Mistä pääsemmekin seuraavaan vihjeeseen, eli puttitreenissä tulisi suurin osa ajasta viettää mukavuusalueen rajoilla, eli alueella missä sinusta alkaa tuntua hiukan epävarmalta sen suhteen, meneekö tästä putti sisään vai ei. Harjoittelemalla tuolla alueella ja hiukan sen ulkopuolella saat vähitellen lisää varmuutta ja varman puttausalueen raja kasvaa. Kun tämä alue kasvaa antaa se sinulle yhä enemmän virhemarginaalia draiveihin ja lähestymisiin.

Keskity jokaiseen puttiin

Kun treenaat, tulisi jokaisen putin olla samanlainen kuin se olisi todella tärkeä putti kisoissa. Eli keskity jokaiseen puttiin! Jos opettelet puttaamaan treeneissä syytämällä putteja konekiväärimäisesti kohti koria ja radalla/kisoissa sitten mietit ja keskityt pitkään, niin et periaatteessa ole harjoitellut radalla/kisoissa käytettävää puttia ollenkaan!

Älä harjoittele liian kauan kerralla

Keskittymiskyky on hyvin rajallinen. Kun treenaat tulisi sinun siis pystyä keskittymään jokaiseen puttiin niin kuin se olisi oikea putti kisoissa. Jos treenaat tuntikaupalla et pysty mitenkään keskittymään jokaiseen puttiin ja puttaamisesta tulee viskomista mikä ei kehitä ja missä vain tuhlaat aikaasi. Noin 15 minuuttia yhdellä kertaa on riittävä määrä ja sen jälkeen pitäisi tehdä jotakin muuta jotta keskittymiskyky palautuu.

Miten sitten yhdistää kaikki nämä opit yhteen puttitreeniin?

Jotta saisit parhaan tehon puttitreenistä, tulisi kaikki yllämainitut elementit olla mukana puttitreenissä. Miten se sitten onnistuu? Sitä katsomme tarkemmin seuraavassa artikkelissa.