Jatkoa edellisestä artikkelista

Artikkelin ensimmäisessa osassa kävimme läpi mitä osatekijoita hyvään puttitreeniin kuuluu. Käymme nyt läpi yhden hyvän puttitreenin missä nuo elementit yhdistyvät.

Tehokas puttitreeni

Puttitreeniin tarvitset:

  • 1-3 putteria
  • Korin
  • 3 merkkikiekkoa (tavalliset kiekot käyvät hyvin merkkaukseen, tai vaikka puun oksat)
  • 5-15 minuuttia aikaa (älä treenaa kerralla tuota kauemmin)

Alkuasetelma

Aseta 4 merkkikiekkoa korin ympärille siten että ne ovat hyvin lähellä koria,  eli noin 1-2 metrin päässä korista. Tämän etäisyyden tulee olla niin lyhyt että putterin koriin saaminen merkkikiekon kohdalta on naurettavan helppoa. Aseta merkkikiekot tuulen suunnan mukaan niin, että 2 merkkikiekkoa ovat myötä/vastatuuleen ja 2 merkkikiekkoa ovat sivutuuleen. Näin pääset treenaamaan myös sitä, miten putterisi käyttäytyy eri tuulen suuntiin putattaessa.

Alla olevasta kuva selventää miten merkkikiekot asetetaan korin ympärille ja tuulen mukaisesti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Treenin eteneminen

Heitä 3 puttia ensimmäiseltä merkkikiekolta koriin. Alussa merkkikiekot ovat niin lähellä että putit uppoavat aivan varmasti joten alussa tulee paljon onnistuneita toistoja mikä on hyvä asia koska tässä ohjelmoidaan myös alitajuntaa näkemään että putteri menee koriin kerta toisensa jälkeen.

Kun olet saanut 3 puttia ensimmäiseltä merkkikiekolta koriin, siirrä kyseistä merkkikiekkoa puoli metriä kauemmas korista ja etene merkkikiekko 2:lle, josta heität taas 3 puttia koriin.

Eli kun saat kaikki 3 puttia sisään, siirrä kyseistä merkkikiekkoa puoli metriä kauemmas ja jatka seuraavalle merkkikiekolle.

Kun sitten merkkikiekot siirtyvät vähitellen kauemmas korista ja alat lähestyä varman puttietäisyyden rajaa alkaa ohiheittojakin tulla.

Säännöt merkkikiekkojen siirtoon ovat:

  • Jos heität kaikki 3 puttia sisään, siirrä merkkikiekkoa puoli metriä kauemmas korista ja etene seuraavalle merkkikiekolle.
  • Jos heität 2 puttia sisään ja yhden ohi, älä siirrä merkkikiekkoa vaan siirry seuraavalle merkkikiekolle.
  • Jos heität 2-3 puttia ohi, niin siirrä merkkikiekkoa puoli metriä lähemmäs koria ja etene seuraavalle merkkikiekolle.

Treenin tavoite

Tavoitteena on siirtää merkkikiekkoja mahdollisimman kauas korista ja se onnistuu puoli metriä kerrallaan ja vain mikäli saat kaikki 3 puttia sisään.

Treenin vaikutuksia

Tämä treeni kertoo sinulle mikä on sinun varma puttietäisyytesi kyseisenä päivänä koska ohiheitot estävät kauemmas menemisen ja useat ohiheitot pakottavat sinut lähemmäs koria. Näin treeni asettuu varman puttietäisyyden rajalle jossa suurin osa treenistä pitäisi viettää. Suurin osa puteista menee tällä treenillä sisään ja se kasvattaa itseluottamusta ja puttivarmuutta.

Kehityksen kannalta olisi myös erittäin kehittävää ja motivoivaa mitata jokaisen puttitreenin päätteeksi mikä on merkkikiekkojen keskimääräinen etäisyys korista kyseisenä päivänä ja merkata tämä tulos muistiin.

Seuraavalla kerralla sinulla on sitten konkreettinen tavoite: kasvattaa edellisen kerran varmaa puttialuetta. Tällaisen treenin + seurannan kautta kehitystä tapahtuu varmasti eikä treenaaminen ole päämäärätöntä puuhastelua.

Yleisiä ohjeita

Tärkeää!: Keskity jokaiseen puttiin! Älä vain syydä puttereita konekiväärimäisesti kohti koria, ellet toimi samoin kierroksella tai kilpailuissa.

Yleinen sääntö puttaamisessa on, että jokaisen putin tulisi olla samanlainen, oli se yksin heitetty harjoitusputti tai viimeinen putti maailmanmestaruuskisoissa.

Vain heittämällä aina samalla tekniikalla saat putteihisi rutiinin jonka voit toistaa lihasmuistista riippumatta olosuhteista ja tämä on äärimmäisen tärkeää varsinkin sitten kun ollaan paineen alla.

Monet syytävät putteja harjoituksissa kovalla vauhdilla ja sitten kisoissa puttia hierotaan ja mietitään kauan ja ihmetellään kun ne putit eivät uppoa samoin kuin harjoituksissa. Tietenkään ne eivät uppoa koska harjoituksissa käytetään eri puttia kuin kisoissa ja sitä kisoissa käytettyä puttia ei ole harjoiteltu oikeastaan koskaan!

Loppusanat

Jotta aihe ei menisi liian vakavaksi niin ei kaikkien tietenkään tarvitse ottaa lajia vakavasti ja miettiä koko ajan kehitystä.

Frisbeegolfin perimmäinen tavoite on kuitenkin pitää hauskaa joten homma ei saa mennä liian ryppyotsaiseksi suorittamiseksi jolla kyllä saadaan tapettua kaikki ilo aiheesta kuin aiheesta. Mutta ainakin minulla suuri osa lajin ilosta tulee siitä, kun huomaa kehittyneensä joten ilon kautta tavoitteellinen treenaaminen sopii ainakin minulle.

Nyt sinäkin tiedät miten voit kehittää puttiasi mikäli tuntuu että kehitys on jämähtänyt paikalleen.

Tietenkin puttitekniikkakin pitäisi olla edes jotenkin kunnossa, jotta sitä kehitystä voi tulla helpommin, mutta on se on sitten toisen artikkelin paikka!