Käymme läpi tässä artikkelissa rystyheiton perusteita. Jos olet yrittänyt oppia rystyheittoa mutta sinulla on vaikeuksia joko heittää pitkälle tai osua tarkasti, niin tästä artikkelista on todennäköisesti sinulle apua.

Harrastuksen alkumetreillä tehdään lähes aina samoja virheitä(joita itsekin teimme) joten yleensä riittää kun käy läpi muutamia rystyheiton perusteita ja monet löytävät näistä vinkkejä joilla omaa tekniikkaa voi lähteä korjaamaan.

Oletamme tässä että heitto suoritetaan paikaltaan(mistä on hyvä aloittaa opettelu) ja heittäjä on oikeakätinen. Oletamme myös että tavoitteena on heittää pitkä heitto. Otteena tulisi tällöin käyttää voimaotetta missä kaikki neljä sormea ovat kiekon alapuolella.

Vaihe 1: Oikea ote

Ota kiekko käteesi siten että kiekon reuna kulkee etusormen juuresta vinottain kämmenen yli alla olevan kuvan mukaisesti.

ote

Kuva: Linja jonka päälle kiekon reuna tulisi laittaa

 

Laita peukalo kiekon päälle siten että se on noin 1-3cm kiekon reunan sisäpuolella alla olevan kuvan mukaisesti.

ote3

Kuva: Peukalo tulee lähellä reunaa

 

Laita loput sormet kiekon alle siten että ote on jämäkkä.

ote2

Kuva: Loput sormet tulevat kiekon alle

 

Kiekkoa tulisi puristaa sopivasti varsinkin heiton loppuvaiheessa. Liian löysä ote johtaa kiekon liian aikaiseen irtoamiseen kädestä.

Yleinen aloittelijan virhe 1: Liian löysä ote kiekosta.

Vaihe 2: Oikea asento

Piirrä viiva mielessäsi heittopaikan läpi haluttuun kohteeseen. Tämä viiva ei ole välttämättä heittoalustan suuntainen, sillä heittomatot eivät ole oikeastaan koskaan linjattu täysin haluttuun heittosuuntaan. Katso kuva alla.

linjaus

Kuva: Heiton suunta kohti haluttua aluetta

Asetu seisomaan sivuttain tämän heittoviivan päälle. Nyt oikean kylkesi tulisi osoittaa siihen suuntaan minne haluat kiekon lentävän.

Vaihe 3: Määritä oikea vetolinja

Seisot nyt sivuttain heittosuuntaan. Kuvittele että ylävatsan kohdalla kehossasi on kiinni suora keppi. Tämä keppi on vaakatasossa ja kepin toinen pää osoittaa suoraan sinne, minne olet heittämässä. Koska keppi on suora, osoittaa toinen pää silloin suoraan poispäin siitä suunnasta minne olet heittämässä. Tämä keppi näyttää sinulle heittolinjan, eli sen linjan jota pitkin sinun tulisi vetää kiekkoa heiton aikana. Kiekko ei saisi poistua tältä linjalta missään heiton vaiheessa. Jos pystyt pitämään kiekon tällä linjalla, osumatarkkuutesi paranee ja kiekolla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lentää kepin suuntaisesti, eli kohti haluttua aluetta.

linjauskeppi

Kuva: Keppi osoittaa kohti heittoaluetta. Kiekon tulisi liikkua vai tätä linjaa pitkin heiton aikana.

 

Yleinen aloittelijan virhe 2: Kiekko ei pysy tällä suoralla linjalla mikä johtaa siihen että kiekko ei lähde oikeaan suuntaan vaan lähtee vasemmalle tai oikealle.

Yleinen aloittelijan virhe 3: Heittolinja ei ole vaakatasossa, vaan ”keppi” osoittaa ylöspäin, jolloin heittokin lähtee ylös eikä lennä pitkälle.

Vaihe 4: Vie kiekko ja paino taakse

Vie kiekko tätä suoraa heittolinjaa pitkin taakse. Käännä ylävartaloa ja lantiota rohkeasti jotta saat vietyä kiekkoa pidemmälle taakse. Tämä mahdollistaa pidemmän vedon heittolinjaa pitkin ja tästä saadaan heittoon lisää voimaa. Samalla kun viet kiekkoa taakse, siirrä myös painoa enemmän takajalalle, näin saat heittoon vielä pidemmän vedon ja jalkalihakset mukaan mikä lisää voimaa.

taaksevienti

Kuva: Kiekko on viety taakse heittolinjan mukaisesti ja paino on takajalalla.

Yleinen aloittelijan virhe 4: Ylävartaloa ja lantiota ei käännetä, eikä painoa siirretä takajalalle. Veto tehdään pelkällä kädellä ja joskus heitetään jopa toisen käden kainalosta. Näin menetetään hurjasti pituutta heitosta.

 

Vaihe 5: Vedä kiekko heittolinjaa pitkin ja siirrä paino etujalalle

Lähde vetämään kiekko kiihtyvällä liikkeellä taka-asennosta heittolinjaa pitkin aivan kehon vierestä ja samalla siirrä paino etujalalle. Älä kierrä kehon ympäri vaan muista vetää suorassa linjassa kehon ohi. Kun tämä tehdään rennosti ja kiihtyvällä liikkellä saadaan kiekkoon suuri lähtönopeus.

heittokeskivaihe

Kuva: Kiekkoa vedetään suorassa linjassa kehon ohi

Yleinen aloittelijan virhe 5: Kiekko vedetään takaa, mutta kun tullaan kehon ohi, kiekkoa viedään kauemmas kehosta jolloin vetoon tulee kaari, eikä olla enää suoralla heittolinjalla.

Yleinen aloittelijan virhe 6: Painoa ei siirretä kunnolla etujalalle jolloin menetetään voimaa ja tarkkuutta.

Vaihe 6: Kiekon irtoaminen kädestä ja saatto

Kun olet vetänyt kiekon heittolinjaa pitkin, irtoaa kiekko itsestään kädestä oikealla aikaa. Sinun ei tarvitse irrottaa otetta vaan heiton voima ”repii” kiekon kädestä. Kun kiekko on irronnut kädestä painon tulisi olla kokonaan etujalalla ja heiton lopuksi kehon tulisi pyörähtää etujalan ympäri ja käden tulisi jatkaa liikettä kehon ohi. Näin vedosta tulee pitkä eikä heittoa pysäytetä liian aikaisin. Tämä lisää voimaa ja tarkkuutta sekä estää vammojen syntymistä.

saatto

Kuva: Kiekko on irronnut kädestä ja heitto on pyörähtänyt etujalan yli

Yleinen aloittelijan virhe 7: Kiekosta päästetään irti tietoisesti.

Yleinen aloittelijan virhe 8: Saatto puuttuu, heitto pysäytetään liian aikaisin.

Alla vielä koko heitto hidastuksena.

 

Vinkkejä harjoitteluun

Suosittelen että heittoja kannattaa aina opetella avoimella kentällä jossa ei tarvitse pelätä puita tai muita ihmisiä. Älä kuitenkaan heittele päämäärättömästi vaan ota jokin kiintopiste mitä kohti pyrit heittämään. Muista nämä vinkit ja heitä paljon toistoja jotta opit vetämään kiekon suorassa linjassa sivu- sekä pystysuunnassa. Arvioi myös jokainen heitto: Lähtikö se oikeaan suuntaan? Jos ei, niin miksi ei? Irtosiko kiekko liian aikaisin kädestä, eli oliko ote liian löysä? Pysyikö heitto oikeassa linjassa, vai kiersitkö kehon ympäri? jne.

Kun arvioit näin heittojasi niin voit korjata itseäsi seuraavalla heitolla ja kehitystä alkaa tulla.

Nyt sinulla on hiukan perustietoja siitä missä heitto voi mennä vikaan joten eikun treenaamaan!